2011-02-25

Uthopia

Planeten Jorden har mycket att erbjuda mänskligheten om människan förstår att värna och bevara om dess möjligheter. Storslagen natur och ett artrikt liv.
Spännande platser, fyllda av mystik eller sociala mötesplatser. Enskildhet eller gemenskap. Oändligt öppna landskap eller myllrande städer, fyllda av kreativitet. Stilla hav eller snöfyllda berg. Betesmark och orörda skogar.

Att se solnedgången på Zambesi- floden och avlägsnet höra de vilda djuren, är en oerhört vacker upplevelse. Att befinna sig vid ett gatukök i Tokyo med en portion nudlar och beskåda den färgsprakande neonfyllda natten som denna metropol erbjuder, är också vackert. Att titta över ett fält i Sandåkra och känna lugnet som lägger sig i takt med att den stjärnklara himlen visar sig.
är också en vacker harmoni. Att finna sin själ på en strand i Zanzibar, trots att afrikanska kroppar lämnade sin själ på samma plats, när ön var en utresa för slavhandeln. Att se alla floder som omfattar Prag och dess romantiska atmosfär är också vackert tillfredställande. Att se ut över vidder i Arizona, där enbart enstaka bergsformationer förändrar det stela landskapet är fantastiskt. Och det är ändå bara en liten bråkdel av vad vår planet har att erbjuda, om vi vill se möjligheten.

Att möta människor och delge varandra global visdom är en framgångsrik
tillgång att ta vara på. Att leva med människor som har en annan vardag, än
din egen, är intressant och mycket lärorikt, om du vill ta del av den givna kunskapen. Att sitta i flera timmar i en svetthydda med inflytelserika navahoes och offra tobak till gudarna, är en andlig resa med visuell visdom.
Att få se Zuni-folkets vackra hantverk av silver och turkos-stenar, tillverkade
med enkla medel, ger en rejäl respekt för människors kreativitet. Att bli inbjuden som en gäst på ett turkiskt bröllop i Alanya är en upplevelse. Att spela schack med en okänd man på Cleopatras strand, utan att förstå varandras språk och enbart kunna det gemensamma spelets regler, är en tillfredsställande närhet som är svår att förklara. Att se glädjen som barn i Llilongwe delger inför en okänd främling är helt underbar. Att kunna ebjuda en måltid till en buddistmunk på en snöfylld gata i Hässleholm, ger en inre frid. Och det är ändå bara en liten bråkdel av vad människan har att erbjuda, och om vi vill se möjligheten och ta del av den.

Tyvär styrs de flesta platser på jorden av maktlysnad och girighet. Hat och krig. Miljöförstöring och utarmning av vår planet. Tyvär ligger människor på de smutsiga gatorna i Nairobi och dör av sina öppna sår. Människor trampar över en döende som inte fick rätt behandling för att han inte hade råd.
Tyvär skjuts människor på ett torg i en liten stad i Colombia, studenter som var emot regimens åsikt. Tyvär försvann oerhört många människor i Bahia Blanca,
på grund av att folket var ett hot för militären.

Det finns många platser att se och uppleva på denna planet, men jag saknar en
kontinent att besöka och det är den fantasi-baserade kontinenten Uthopia.



I många kulturer, samhällen, religioner och astrologier  finns det viss myt eller minnet av ett avlägset förflutet land, där mänskligheten bodde i en primitiv och enkel stat, men samtidigt i en fullkomlig lycka och tillfredsställelse. I dessa dagar, i de olika myterna som berättas för oss, var det en instinktiv harmoni mellan människan och naturen. Människors behov var få och deras önskemål var begränsade. Alla var mycket nöjda med det överflöd som naturen gav. Därför fanns det inga motiv alls för krig eller förtryck. Det fanns inte heller något behov av hårt och smärtsamt arbete. Människan var enkla och fromma , och kände sig nära till gudarna. Det rådde fred och harmoni på denna plats.

Likaväl som att det går åt mycket negativ kraft till att förstöra denna planet.
Krävs det ett enormt arbete på att försöka bevara och utveckla planeten till en planet med fantastiska tillgångar i samförstånd mellan människor, djur och natur. Alla kan påverka den positiva utvecklingen om man vill. Du uppnår ingen utopi, men får möjligheten att uppleva en bättre värld.
"Varje litet steg för människan kan vara ett stort steg för mänskligheten"

..vi ses..





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar